HUGH RYAN LANDSCAPE DESIGN

PROJECTS PRACTICE CONTACT
Split Level                                                             Next Project

Hide Info
The original back garden rose away gently from the back of the house to where an existing garden studio had been built some years previously. Pushing out an extension to the rear of the house prompted two main considerations.
1. The sloping garden would no longer function comfortably.
2. The garden studio, although not an eyesore by any means, never the less seemed to loom much larger.
My solution was to split the garden both horizontally and vertically. The horizontal split created two levels, one matching floor level in the main house, and the other level with the garden studio.
The vertical split, or split screen was created with the combination of a waist-high wall and a bamboo hedge. A central path, which connects the house with the studio, traverses both the horizontal and the vertical splits. I used synthetic grass both back and front. In the back a deep pile lawn with shock pad underneath makes for a low maintenance, all weather and comfortable leisure surface, while in the front, a short pile, heavy duty carpet provides an overflow parking space that will always appear green and well kempt.
Click to enlarge in new window... Click to enlarge in new window... Click to enlarge in new window... Click to enlarge in new window... Click to enlarge in new window... Click to enlarge in new window... Click to enlarge in new window... Click to enlarge in new window... Click to enlarge in new window...

Website created by Hugh Ryan & Ewa Janczy